Jak wypisać się z e-maili przypominających?
Krótka odpowiedź
Każdy e-mail z kamieniem milowym lub przypomnieniem o nieaktywności ma na końcu link wypisu. Kliknięcie wypisuje adres e-mail ze wszystkich e-maili z kamieniami milowymi i przypomnieniami — we wszystkich Workspace. Dostarczanie raportów nie jest tym objęte.
Szczegóły
Link otwiera stronę potwierdzającą z komunikatem „Zostałeś/aś usunięty/a z listy mailingowej”. Wypis działa natychmiast i trwale:
- Wszystkie e-maile z kamieniami milowymi (100, 1 000, 5 000 Updates i podobne) nie są już wysyłane na ten adres.
- Wszystkie przypomnienia o nieaktywności (po 5 lub 14 dniach itd.) nie są już wysyłane.
- Wypis dotyczy adresu e-mail, nie tylko bieżącego Workspace — jeśli jesteście członkami wielu Workspace, adres pozostaje wypisany we wszystkich.
Reguły pozostają aktywne w Workspace, po prostu nie wyzwalają się dla tego adresu.
Dalsze otrzymywanie e-maili raportów
Link wypisu nie obejmuje dostarczania raportów. Zautomatyzowane raporty (podsumowania, analizy, Miesięczny przegląd rynku itp.) podążają za listą odbiorców skonfigurowaną w każdym raporcie. Aby zostać usuniętym z raportu, zróbcie to w samym raporcie — lub poproście administratora Workspace.
Jeśli zostaliście wypisani przez pomyłkę
Nie ma samoobsługowego sposobu powrotu na listę. Porozmawiajcie z administratorem Workspace — może poprosić o ponowną aktywację adresu przez kanał wsparcia.
Jeśli to nie pomaga
- Jeśli strona wypisu pokazuje błąd „Nieprawidłowy lub wygasły link wypisu”: link jest podpisany i ma długi termin ważności, ale mógł zostać zmodyfikowany przez klienta pocztowego. Otwórz e-mail w innym kliencie i kliknijcie link bezpośrednio (nie przez przekierowanie podglądu).
- Jeśli mimo wypisu nadal przychodzą e-maile z kamieniami milowymi: sprawdźcie, czy zarejestrowanych jest kilka Waszych adresów (np.
imie@firma.pliimie+picasi@firma.pl). Każdy adres należy wypisać oddzielnie.
Powiązane: Przypomnienia, kamienie milowe i reguły powiadomień wyjaśnia, jak działa cały system.